EPC NR niet-residentieel op kantoorgebouw ICO Terminals te Zeebrugge

CresCon heeft het EPC NR niet-residentieel opgemaakt voor de kantoorgebouwen op de ICO Terminals te Zeebrugge.

Wat is het EPC NR?

Met het EPC NR wordt de energiescore bepaald (in kWh/m2) van het gebouw met een niet-residentieel deel van minstens 250m2 op basis van de isolatiewaarde van de gebouwschil en de aanwezige technieken. Met het EPC is het berekenen van de energiescore essentieel.
Daarnaast wordt het energielabel bepaald (van A tot X). Het energielabel is de verhouding tussen de aanwezige hernieuwbare energie (en restwarmte) en het totaal energieverbruik van het gebouw. Het label bij een EPC is het meest zichtbare.
Het EPC NR bevat ook aanbevelingen over hoe de niet-residentiële gebouweenheid nog energiezuiniger gemaakt kan worden. De aanbevelingen in het EPC NR zijn richtinggevend, maar niet verplicht.

Het EPC NR wordt een kapstok waaraan het energiebeleid voor de niet-residentiële gebouwen zal vastgehangen worden.

Waarom een EPC NR?

  • Het EPC NR is een hulpmiddel om eigenaars naar de langetermijndoelstelling van 2050 (koolstofneutraliteit) te begeleiden. Tegen 2030 wordt opgelegd 5% hernieuwbare energie te halen voor elk niet-residentieel gebouw. Dit komt overeen met energielabel E.
  • Het moet de kandidaat-koper of -huurder inlichten over de energieprestatie van de gebouweenheid die hij wenst te kopen of huren.

Tegen wanneer dient een niet-residentieel gebouw het EPC NR te hebben?

  • 2025: vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop (en andere overdrachten) of verhuur.
  • 2026: vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop (en andere overdrachten) of verhuur.

Hoe lang is het EPC NR geldig?

  • Een EPC NR is 5 jaar geldig.