Water-audit voor school

De waterontharder stond met een te lage hardheid afgesteld en stond verkeerd afgesteld waardoor honderden liters water per dag verspild werden door onnodige regeneratie van de harskorrels.

De waterontharder werd nu op de juiste hardheid afgesteld wat minder kritisch is voor de leidingen en wat tot minder zoutverbruik en een aanzienlijke waterbesparing betekent.

Er werd niet het juiste type zout gebruikt, nu is gekozen voor een type hard geperste zouttabletten die 99,9% zuiver is waardoor èn minder zout en minder water verbruikt wordt.

In het sanitair complex van de school werd vastgesteld dat de urinoirs met automatische spoeling niet goed waren afgesteld: de looptijd was te lang en de spoeling startte reeds bij het benaderen van de urinoir i.p.v. bij het verlaten van de urinoir.

Door een defecte dichting op een drietal toiletten bleef water zachtjes lopen. Een lekkend toilet dat 0.25l/min verliest betekent al gauw 360l/dag oftewel 131,4 m3/jr! Aan 5€/m3 is dit 660€ per toilet.

De toiletten hebben nu géén spaarknop. Een toilet zonder spaarknop verbruikt 10 liter per beurt, een toilet met spaarknop 2 tot 6 liter.

Er zal voor het komend jaar budget voorzien worden om de toiletten te vervangen door toiletten met spaarknop, gezien de toiletten toch aan vervanging toe zijn.

Door de diverse waterbesparende maatregelen volgend uit de water-audit zal de school zo’n 28% besparen.